נעם מלוטם

אענה לך בהקדם האפשרי

06:33 AM

היי, אני נעם מלוטם. איך אפשר לעזור לך?

Chat






name

email/phone

message


חזרה

איך נולד שינוי?

כיצד יוצרים שינוי דרך סיפורן של מנהיגות?

בחודש ספטמבר הלכה לעולמה רות ביידר גינסבורג, שופטת בבית המשפט העליון בארה"ב ואייקון פמיניסטי. מותה עורר הד גדול ברחבי העולם בשל המורשת החשובה אשר הותירה בתחום החקיקה.

היותה של רות *אישה* פורצת דרך ומנהיגה בתחום החקיקה הפמיניסטית היוו מוקד עניין לאורך כל הקריירה שלה. אל רות מצטרפות מנהיגות נוספות בנות ימינו כמו ג'סינדה ארדרן ראשת ממשלת ניו-זילנד, ומנחת הטלוויזיה ואשת העסקים הפילנטרופית אופרה ווינפרי ועוד רבות אחרות.

הצלחתן של נשים אלו מעוררת את השאלה – מה ייחודי לדרך פעולתן ומה הוביל אותן להיות המנהיגות וסוכנות השינוי שהן? ניתן לראות בפעולות של אותן מנהיגות עקרונות מתוך גישת "ההתקוממות", גישה העוסקת בניתוח יחסי כוחות ומגדר בהקשרים חברתיים וארגוניים.

מה אנחנו יכולים ללמוד מגישה זו על הובלת שינוי בארגון?

  1. הכירו את הנורמות הארגוניות – עצרו וחשבו, מה הן הנורמות הארגוניות במקום עבודתכם? האם יש דברים שמוצגים כאמת או כאידיאולוגיה ניהולית? האם יש דברים שמתנהלים בצורה מסוימת רק משום "שכך זה מתנהל כבר שנים"?

דוגמה לכך ניתן למצוא בפועלה של רות. השינויים אותם הובילה נעשו מתוך הכרה מעמיקה של הנורמות ביחס לנשים בארה"ב בכלל ומערכת המשפט בפרט. רות הראתה אפשרות לחלופה לאותם הסדרים שהוגדרו כנורמה ונראו "כטבעיים". דוגמא לכך ניתן למצוא בציטוטה: "כששואלים אותי 'מתי יהיו מספיק נשים בבית המשפט העליון?', אני עונה: 'כשיהיו תשע נשים'. אנשים מגיבים בהלם, אבל פעם כיהנו רק תשעה גברים – ולאף אחד זה לא הפריע".

  1. דעו את יחסי הכוחות – חישבו מה הם יחסי הכוחות בארגון בו אתם נמצאים? האם יחסי הכוחות מושפעים מיכולות מקצועיות, מוותק, או אולי ממגדר? חשבו באיזו עמדה אתם מצויים ביחסי הכוחות הללו.

אופרה ווינפרי היא דוגמה למי שהתחילה את דרכה ממקום נמוך ביחסי הכוחות: אישה, אפרו-אמריקאית, ממעמד נמוך. אופרה לא חששה לתקשר את יחסי הכוחות העגומים, האתגרים והקשיים שחוותה. אולי דווקא בזכות זה ובזכות האותנטיות והמחוברות שלה למקום ממנו התחילה, היא הפכה לאישה המצליחה ומעצבת דעת קהל שהיא היום.

  1. הציבו סימני שאלה: הציבו סימני שאלה והיו ביקורתיים ביחס לנורמות המצויות בסביבה הארגונית ויחסי הכוחות שקיימים. חישבו האם יש דברים שהיו יכולים להתנהל בצורה שונה ויותר מיטבית.

ארדרן לדוגמא, זיהתה בעת משבר הקורונה הנוכחי את חששם של הילדים מהמציאות החדשה והמאיימת, היא פנתה אליהם והכריזה עבורם על ארנב הפסחא ופיית השיניים כעובדים חיוניים שתפקידם להמשיך ולחלק לילדים מתנות בעת הסגר. ארדרן הציבה סימני שאלה כלפי הנורמות המצופות ממנהיג בזמן משבר, מה שאפשר לה לפעול באופן חדשני ושונה מהמקובל.

רות, ארדרן ואופרה, מכירות היטב את הנורמות ויחסי הכוחות בעולם בו הן חיות. הן ביקורתיות כלפיו, מאתגרות ומשנות אותו בפעולותיהן.

כמנהלים ומנהלות, עלינו להציב סימני שאלה בכל הנוגע לנורמות הארגוניות ושגרות העבודה הקיימות. ישנה נטייה להמשיך ולעשות את מה שעשו קודמינו, כי "ככה דברים מתנהלים פה". עם זאת, במידה ונרצה להוביל שינוי משמעותי, ראשית נצטרך להסתכל סביבנו, להציב סימני שאלה ולהיות ביקורתיים למציאות בה אנו חיים. ואז, ורק אז, נוכל להתחיל בשינוי.

עכשיו אתם: חשבו מה הן הנורמות הארגוניות במקום עבודתך?  מה הייתם רוצים לשנות?

מתוך ManagerGPS – כלים ניהוליים בדיגיטל.
עוד לא מכירים? כנסו עכשיו > https://bit.ly/3dKv8ik

Explore more

Webinar

Zoom in: Snack

מנהלי ומנהלות הדרכה ופיתוח הדרכה – תפתחו יומנים! בואו להכיר את הכלי באמצעותו תוכלו לקצר זמני פיתוח ולהפיק במהירות תוצרי למידה רספונסיבים בעברית, בליווי יכולות בינה מלאכותית. ההשתתפות ללא תשלום אך מותנית בהרשמה מראש.

רוצה לקרוא
Blog

סקר לוטם סנסינג – שכירים במילואים

סקר שהפצנו במאי לאוכלוסיית משרתי המילואים ובני/בנות הזוג, שופך אור על תקופה מורכבת זו ומאפשר לנו לסייע למנהלים וארגונים להבין את החוויה האישית של האוכלוסייה הנ"ל ולהתאים פתרונות הולמים.

רוצה לקרוא
Blog

הבינה של פגישות וירטואליות

איך מנהלים פגישה וירטואלית שתעודד מעורבות של המשתתפים ותהיה פרודוקטיבית ויעילה? ואיך עושים את כל זה בעזרת בינה המלאכותית? 

רוצה לקרוא

תפריט נגישות