Blog
מה נשתנה השנה הזאת מכל השנים? ארבע קושיות ארגוניות
4. הובלת מהלך חלוצי בהתמודדות צוותי רפואה ראשוניים עם אתגרים רגשיים וטראומה נפשית, במערכת הבריאות הישראלית
בעולם שבו מערכות מורכבות מתמודדות עם אתגרים הולכים וגדלים, דרושים "מיליון חולמים שלא עוצמים את עינהם"
השנה זכינו להוביל מהלך שינוי מורכב, המבוסס על שותפות רב מגזרית במערכת הבריאות, במטרה לתת מענה לצורך בוער בחברה הישראלית מאז אוקטובר 2023.
במציאות של סטרס מתמשך שמלווה את החברה הישראלית, הצרכים הרגשיים של הורים וילדים רק הולכים וגוברים. מערכת בריאות הנפש מוצפת וציוותי הרפואה הראשונית במרפאות, הם אלו המהווים כתובת ראשונה עבור משפחות רבות. בעוד הצוותים מיומנים בזיהוי וטיפול בבעיות רפואיות פיזיות, המימד הרגשי – שאף מתבטא אצל ילדים לעיתים קרובות בסימפטומים פיזיים, התנהגותיים וקוגניטיביים – נותר לא פעם מחוץ לשיח הטיפולי.
תוכנית חדשנית ומרגשת ביוזמת מינהל האְַחיוּת במשרד הבריאות, במימון קרן ברנרד ון ליר לקידום הגיל הרך ובשותפות עם קופות החולים – שמה לה למטרה לטייב את המענה לטראומה וסטרס ברפואה הראשונית לילדים והוריהם, באמצעות קידום עבודת צוות רב מקצועי במרפאות, הטמעת כלים ושינוי בתפיסת התפקיד, כך שמענה בריאותי ראשוני יהיה גם פיזי וגם רגשי/נפשי.
עבודה מערכתית ליצירת עבודה מודעת טראומה
כדי להפוך את הרעיון למציאות בשטח השתמשנו בידע ובניסיון שלנו בלוטם בהובלת שינויים מערכתיים באמצעות פרקטיקות המחברות בין שחקנים ממגזרים שונים למען מטרה משותפת. האתגר בתהליך כזה הוא להצליח לרתום בעלי עניין שונים, לחבר בין אינטרסים ותרבויות ארגוניות מגוונות ולתרגם אותם לתהליכים, שגרות וכלי עבודה שיאפשרו את השינוי בשטח.
חברנו למרכז גושן שמקדם את בריאות ורווחת הילד בקהילה, כמומחי התוכן בתחום, ופיתחנו בשותפות איתם ועם הצוותים בשטח מהלך שינוי מערכתי הנשען על שלושה מיימדים מרכזיים:
- עיצוב תמונת עתיד אסטרטגית – גיבוש תמונת עתיד מרפאתית ויזואלית, חזון משותף ומהלכים ארגוניים התומכים בשינוי.
- פיתוח מקצועי מותאם– בניית מסלול להקניית כלים ומיומנויות מקצועיות לרפואה מודעת טראומה ומענה רגשי ראשוני.
- טיפול במטפלים – מתן תמיכה, במהלך התהליך, לצוותים הרפואיים עצמם כעוגן מאפשר.
בצוותים המשותפים פיתחנו כלים, שיסייעו לצוותים הרפואיים, לעשות את עבודתם באופן רגיש ומודע טראומה: ליצור אמון וסביבה בטוחה ומרגיעה עבור המטופלים, לשקם את תחושת השליטה ולהעצים את התקווה. ומעבר לכך, לזהות את הרקע הרגשי לפנייה, לנרמל ולתקף את האתגרים, ואף לתת מענה ראשוני במסגרת הביקור, ובמידת הצורך, להפנות לשירותי בריאות הנפש, בצורה מדויקת יותר.
הצלחת הפרויקט טמונה בתכנון נכון של תהליך השינוי כך שיצליח לחבר בין מגזרים שונים, וייצור שיתוף פעולה ארוך טווח ומוצלח בין השותפים לתוכנית.
בעולם מורכב ומלא אתגרים, אנחנו מזהים את הצורך ההולך וגדל בבניית שיתופי פעולה חוצי-מגזרים, שיביאו לפתרונות שעובדים באמת ואנחנו גאים לקחת חלק בתהליך שמייצר אימפקט אמיתי על החברה בישראל, על הדור הבא והבריאות של כולנו.

"שמים לב" – מודעות טראומה בבריאות הילד